...επειδή η εκπαίδευση ενος ηθοποιού δεν σταματά ποτέ.

Αλέξανδρος ΜποσινάκοςΓεννήθηκα στην Αθήνα τον Αύγουστο του 1978. Από πολύ νωρίς, η αγάπη μου για τη μουσική και το τραγούδι, με έκανε να θέλω αποκλειστικά να ασχοληθώ με αυτά. Έτσι, αποφοίτησα από το Λύκειο με βαθμό «άριστα» (19,6) και εν συνεχεία εκπλήρωσα τις στρατιωτικές μου υποχρεώσεις.

Το 1999 ξεκίνησα τις σπουδές μου στο «Εθνικό Ωδείο» στο τμήμα εξαετούς φοίτησης «Σύγχρονου Τραγουδιού». Εκεί παρακολούθησα θεωρητικά και πρακτικά μαθήματα, όπως φωνητική, ορθοφωνία, τραγούδι, μονωδία, βυζαντινή μουσική, αγωγή του λόγου, πιάνο, αρμονία, ιστορία, μορφολογία, διδασκαλία, κ.α. Αποφοίτησα με «Άριστα παμψηφεί με διάκριση»  και συνέχισα στο τμήμα «Ανώτερων Θεωρητικών» του Εθνικού Ωδείου. Το 2006  στην Νέα Υόρκη, μετεκπαιδεύτηκα στη φωνητική και στην ορθοφωνία στο «Julliard Music School». Έκτοτε, συμμετείχα σε σεμινάρια του «Κέντρου Φωνής Αθηνών», του «Διεπιστημονικού Κέντρου Ηπείρου»,  καθώς και του Κέντρου Καλλιτεχνικής Αγωγής «Το Πολύτεχνο», σχετικά με την Θεραπευτική Παρέμβαση Διαταραχών Φωνής, την Φωνοθεραπεία, τα προβλήματα άρθρωσης κ.α. Από το 2010 διατηρώ συνεργασία με χειρουργό ωρλ, για την θεραπεία και αποκατάσταση φωνητικών χορδών με λειτουργικά προβλήματα. Τον Μάιο του 2013 , μετά από έντονο ενδιαφέρον μου για τη θεολογία, εισήχθην μέσω πανελληνίων εξετάσεων, στη Θεολογική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με σειρά επιτυχίας «πρώτος».

Επαγγελματικά, εργάσθηκα ως τραγουδιστής, από το 1999 μέχρι το 2009. Από τo 2008 -όπου και επέστρεψα από την Νέα Υόρκη στην Ελλάδα-  διδάσκω φωνητική, ορθοφωνία και σύγχρονο τραγούδι στο «Εθνικό Ωδείο» (παρ. Αγίας Παρασκευής).   Στο «Θέατρο των Αλλαγών», διδάσκω φωνητική, ορθοφωνία και τραγούδι από το 2011.


ΦΩΝΗΤΙΚΗ-ΟΡΘΟΦΩΝΙΑ

Φωνητική: η επιστήμη που ασχολείται με τη φώνηση, το σύνολο δηλαδή των ανατομικών και φυσιολογικών διεργασιών, που συντελούν στη παραγωγή της φωνής και του λόγου. Οι τεχνικές που αναπτύσσονται κατά την διάρκεια των μαθημάτων, μπορούν να εφαρμοστούν από κάθε άνθρωπο που θέλει να κατανοήσει και να ελέγξει τον φωνητικό του μηχανισμό, αλλά και να αποδώσει με τον βέλτιστο τρόπο το φωνητικό του αποτέλεσμα. Μπορούν επίσης να εφαρμοστούν θεραπευτικά σε άτομα με διαταραχές φωνής, διαταραχές ροής, δυσκολίες ρινικότητας κ.α.
Ορθοφωνία : η ορθή και ευκρινής «άρθρωση» και εκφορά του λόγου. Με τον όρο «άρθρωση», εννοούμε την άνετη και με ακρίβεια φωνητική απόδοση των γραμμάτων, σε οποιαδήποτε συλλαβική τοποθέτηση τους μέσα στη λέξη. Το μάθημα περιλαμβάνει ειδικές ασκήσεις για την εξάσκηση της «τεχνικής αναπνοής», του στόματος, των χειλέων,  την αντιμετώπιση συγκεκριμένων προβλημάτων στην άρθρωση, την ανεξαρτητοποίηση του λαιμού, κ.α. Επιπροσθέτως, διδάσκονται  «χρωματικές ασκήσεις», με στόχο  να μπορέσει ο ηθοποιός, ή ο τραγουδιστής  να αποδώσει με σαφήνεια  -με τον ανάλογο χρωματισμό της φωνής του-  το συναίσθημα, τη διάθεση, το ψυχισμό του, ανταποκρινόμενος στις ανάγκες του ρόλου.
Στόχος του μαθήματος, είναι  η επαναφορά της υγειούς λειτουργίας  των φωνητικών χορδών, η απόκτηση φωνητικής αντοχής -ώστε να μπορέσει ο ενδιαφερόμενος να ανταπεξέλθει σε κάθε δυσκολία και πρόκληση-  και κυρίως, η ανάπτυξη της φωνής στο έπακρον των δυνατοτήτων της.

ΤΡΑΓΟΥΔΙ

Ένας τραγουδιστής , είναι ουσιαστικά ένας μουσικός-ηθοποιός. ‘Ενας καλός τραγουδιστής,  ξέρει να αποσυνδέει τον «μουσικό» από τον «ηθοποιό» και να συγκεντρώνεται ταυτόχρονα και στην σωστή χρησιμοποίηση του φωνητικού του εξοπλισμού, χωρίς ωστόσο να παραβλέπει την ελεύθερη έκφραση.

Το μάθημα μας  του τραγουδιού απευθύνεται σε όσους:
-Eνδιαφέρονται ν’ασχοληθούν με το τραγούδι και να βελτιώσουν τις φωνητικές τους δυνατότητες.
-Σε όσους απλά αγαπούν το τραγούδι.
-Σε όσους επιθυμούν να πειραματιστούν με το τραγούδι.
-Σε όσουν νομίζουν ότι  δεν έχουν ( ή και εάν ακόμη δεν έχουν ) ωραία φωνή.
-Σε όσους θα ήθελαν με θάρρος να τραγουδούν στην παρέα τους.
-Σε όσους θέλουν να μοιραστούν τα συναισθήματά τους τραγουδώντας.
-Σε όσους επιθυμούν να μας τραγουδήσουν με την συνοδεία της κιθάρας τους.
-Σε όσους «αναγκάζονται» να παρακολουθήσουν μαθήματα  τραγουδιού. 

Στόχος του μαθήματος, είναι να αγαπήσει κανείς την φωνή του με τις ιδιαιτερότητές της , να βελτιώσει και να διορθώσει αδυναμίες της, ν’ αγαπήσει το τραγούδι και την μουσική, να συμμετάσχει σε ντουέτα και ομαδικά τραγούδια, ν’ ανακαλύψει το είδος του τραγουδιού που αναδεικνύει την φωνή του, ν’ αποκτήσει ρεπερτόριο, να μάθει βασικούς μουσικούς όρους που χρησιμοποιεί ένας τραγουδιστής και κυρίως να τραγουδάει από καρδιάς. Γιατί, μόνο έτσι θα βιώσει την ομορφιά και τα μυστήρια των μελοποιημένων αυτών ποιημάτων, των τραγουδιών. Γιατί, πάνω απ’ όλα,  το τραγούδι θέλει ψυχή.

Το μάθημα του κ. Μποσινάκου είναι ανοιχτό σε όλους.