...επειδή η εκπαίδευση ενος ηθοποιού δεν σταματά ποτέ.

Κυριάκος Χατζημιχαηλίδης


Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1963. Σπούδασε παραϊατρικά επαγγέλματα και παράλληλα Κινηματογράφο, Θέατρο, Φωτογραφία. Στον κινηματογράφο εργάζεται από το 1985 περνώντας από  τα περισσότερα τμήματα στην κατασκευή μιας ταινίας. Τα τελευταία χρόνια δουλεύει ως Σκηνοθέτης, και Παραγωγός. Έχει εργαστεί για πολλές ταινίες μικρού μήκους ενώ οι παραγωγές του αριθμούν σε περισσότερες από πενήντα. Εργασίες του στην μεγάλου μήκους είναι: «Ηνίοχος» σκ. του Αλέξη Δαμιανού (τομέας παραγωγής), «Η Επίθεση του Γιγαντιαίου Μουσακά» σκ. του Πάνου Κούτρα (Δ/νση παραγωγής),   καθώς επίσης και σε ταινίες των Γλυκοφρύδη, Τσαρουχά, Γιούργου, Κούνδουρου. Στην TV μεταξύ άλλων: «Χαραυγή», «Ο Μεγάλος Θυμός», κ.α. Έχει ασχοληθεί σκηνοθετικά και με Παιδικές Σειρές, Video Art, και Video Clip. Με την ιδιότητα του ηθοποιού συνεργάστηκε στις παραστάσεις: «Ερωτόκριτος» 1990 σκ. Τηλέμαχος Μοδατσάκης, «Ματωμένος Γάμος» 1992 σκ. Θανάσης Παπαγεωργίου.  Από το 1996 έως το 1999 υπήρξε μέλος, Γεν. Γραμματέας και Πρόεδρος του Δ.Σ. του σωματείου «μικρό», φορέα για την προώθηση της ταινίας μικρού μήκους. Έχει ασχοληθεί σημαντικά με την φόρμα της μικρής ταινίας έχοντας σκηνοθετήσει και ο ίδιος ταινίες μικρού μήκους: «Προδοσία» 1990, «Του Χάρου Τα Δόντια» 1996, «Alimentare» 1998, «Ο έρωτας» 1999, «Οι Άντρες Δεν Κλαίνε» 2001, «Ύστατη Προσπάθεια» 2003. Στο θέατρο σκηνοθέτησε το 2001 την παράσταση μουσικό θέαμα «Βαλίτσα» με τον Κώστα Ζαχαράκη, το 2008 τη θεατρική παράσταση «Η Κυρία του Κυρίου» των Ν. Τσιφόρου-Π. Βασιλειάδη, το 2009 τη θεατρική παράσταση «ΚΥΝΑΣΤΟΝ» του Στέφανου Κακαβούλη και την περίοδο 2015-2016 την θεατρική παράσταση «Αντριάνα» του Θανάση Παπαγεωργίου. Παραδίδει σεμινάρια: σεναρίου - σκηνοθεσίας – διδασκαλίας ηθοποιού – υποκριτικής και παραγωγής κινηματογράφου (μικρό πολυτεχνείο, δραματική σχολή Ίασμος, Θέατρο των αλλαγών Αμοργός, Ζάκυνθος, Αγκίστρι, Σχοινούσα, κ.α). Τον Δεκέμβριο του 2000 ίδρυσε την Αστική Μη κερδοσκοπική Εταιρεία t-shOrt, με αντικείμενο δραστηριοτήτων την ταινία μικρού μήκους και τα «μικρά» καλλιτεχνικά και θεατρικά δρώμενα. Ανάμεσα σε πολλές βραβεύσεις η παραγωγή της t-shOrt «Προσευχή» σε σκηνοθεσία Θανάση Νεοφώτιστου απέσπασε το Χρυσό Διόνυσο στο 37ο Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας (2014). Περισσότερα πληροφοριακά στοιχεία και λεπτομέρειες στο site: www.t-short.gr/kirhatz


Οργάνωση παραγωγής - Stage management, Θέατρο - Κινηματογράφος - Τηλεόραση
 
(Χτίζοντας την δημιουργία με νούμερα και διαδικασίες)Στο σύνολο των διαδικασιών που αφορούν στην παραγωγή, στα στάδια και τους συσχετισμούς της αναφέρεται ο κύκλος σεμιναρίων 12 συναντήσεων.
 
Στόχος του Εργαστηρίου είναι η κατανόηση και η πρακτική εκμάθηση του συνόλου των διαδικασιών της παραγωγής προκειμένου να είναι ασφαλής και επιτυχημένη μια καλλιτεχνική δημιουργία (ταινία, σήριαλ, παράσταση).
 
Βάση και άξονας του σεμιναρίου θα είναι η παραγωγή κινηματογραφικής ταινίας (για την διευκόλυνση του χρόνου θα αναφερόμαστε στη μικρού μήκους ταινία) και με αφορμή αυτήν θα εστιάζονται θεματικές για την τηλεοπτική και την θεατρική παραγωγή.
 
Η διδασκαλία θα γίνεται σε τμήματα όπου ο καθένας από τους συμμετέχοντες θα έχει στη διάθεση του, πρότυπο σεναρίου για την πρακτική εργασία και τις αναφορές σε σχέση με την παραγωγή, εκτέλεση, οργάνωση διεύθυνση παραγωγής. Η διδασκαλία των απαραίτητων γνώσεων για την κατάρτιση φακέλου παραγωγής, ανίχνευσης πόρων, σχηματισμό προϋπολογισμών αλλά και των ζητημάτων διακίνησης της ταινίας είναι κάποια από τα βασικά θέματα που θα αναπτυχθούν. Ειδικότερα θα αναπτυχθούν ζητήματα της συμπαραγωγής και των σχέσεων που δημιουργούνται σε επίπεδο νομικό, ασφαλιστικό, φορολογικό. Ακόμη συσχετισμοί με τα υπόλοιπα τμήματα της κινηματογραφικής παραγωγής όπως: σκηνοθετικό, φωτογραφίας, σκηνογραφικό, ενδυματολογικό, post production, εργαστήρια εικόνας και ήχου, διακίνησης και πώλησης (με αναφορές στις ανάλογες διαδικασίες στο θέατρο και την τηλεόραση).
 
Σημαντικές αναφορές στο καλλιτεχνικό και δημιουργικό μέρος, αφού για τον διδάσκοντα ο παραγωγός είναι πρώτιστα καλλιτέχνης και με βάση αυτό επιδιώκει την παραγωγικά δυνατή αλλά και αισθητικά ισχυρή αποπεράτωση του έργου. Ο παραγωγός πρέπει να είναι γνώστης όλων των ζητημάτων που αφορούν στην οικοδόμηση του καλλιτεχνικού έργου που θα παραχθεί και η παράμετρος αυτή επιβάλει την σφαιρική και ολοκληρωμένη μόρφωσή του.

Το μάθημα είναι ανοιχτό σε όλους.