«…ώστε όποιος θέλει, να μπορεί»

Κυριάκος Χατζημιχαηλίδης



Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1963. Σπούδασε Κινηματογράφο, Θέατρο, Φωτογραφία. Στον κινηματογράφο εργάζεται από το 1985 περνώντας από τα περισσότερα τμήματα στην δημιουργία μιας ταινίας. Ίδρυσε την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία t-shOrt και εστίασε την δουλειά του στην Μικρού Μήκους Ταινία. Έχει εργαστεί σε περισσότερες από 100 μικρού μήκους ταινίες και οι παραγωγές του αριθμούν σε περισσότερες από εξήντα.

Παράλληλα συνέβαλε στην εξέλιξη και στην προώθηση της μικρής φόρμας μέσα από καινοτόμες και πρωτοπόρες δράσεις όπως ο διαγωνισμός σεναρίων «μικρογραφή», η δημιουργία του shortfilm.gr, το διαδικτυακό φεστιβάλ bigbang, η μετεξέλιξή του στο Bigbang International Short Film Festival (bbisff), κ.α. Εργασίες του στην μεγάλου μήκους είναι: «Ηνίοχος» σκ. του Αλέξη Δαμιανού, «Η Επίθεση του Γιγαντιαίου Μουσακά» σκ. του Πάνου Κούτρα, καθώς επίσης συμμετείχε και σε ταινίες των Γλυκοφρύδη, Τσαρουχά, Κούνδουρου. Στην T.V μεταξύ άλλων: «Χαραυγή», «Ο Μεγάλος Θυμός», ντοκιμαντέρ, εκπομπές, κ.α. Έχει ασχοληθεί σκηνοθετικά και με Παιδικές Σειρές, Video Art, και Video Clip. Με την ιδιότητα του ηθοποιού συνεργάστηκε στις παραστάσεις: «Ερωτόκριτος» 1990 σκ. Τηλέμαχος Μοδατσάκης, «Ματωμένος Γάμος» 1992 σκ. Θανάσης Παπαγεωργίου. Στο θέατρο σκηνοθέτησε το 2001 την παράσταση μουσικό θέαμα «Βαλίτσα» με τον Κώστα Ζαχαράκη, το 2008 τη θεατρική παράσταση «Η Κυρία του Κυρίου» των Ν. Τσιφόρου-Π. Βασιλειάδη, το 2009 τη θεατρική παράσταση «ΚΥΝΑΣΤΟΝ» του Στέφανου Κακαβούλη και την περίοδο 2015-2016 την θεατρική παράσταση «Αντριάνα» του Θανάση Παπαγεωργίου. Έχει γράψει 2 θεατρικά έργα «Ο Τζίμης» και «Εγώ και ο Θάνατός μου» (συγγραφή με τον Φώτη Βλαστό). Έχει ασχοληθεί σημαντικά με την φόρμα της μικρής ταινίας έχοντας σκηνοθετήσει και ο ίδιος ταινίες μικρού μήκους: «Προδοσία» 1990, «Του Χάρου Τα Δόντια» 1996, «Ο έρωτας» 1999, «Οι Άντρες Δεν Κλαίνε» 2001, «Ύστατη Προσπάθεια» 2003, «Πνοές» (σειρά Video Art 2016-2022), «Meetings» 2022. Το έργο του «ΠΝΟΕΣ» κύκλος video art, φέρνει σε επαφή την οπτικοακουστική τέχνη με την ποίηση και κάνει μεγάλη σημαντική πορεία όπου και αν προβάλλεται. Παραδίδει σεμινάρια: σεναρίου - σκηνοθεσίας – διδασκαλίας ηθοποιού – υποκριτικής και παραγωγής κινηματογράφου (Θέατρο των αλλαγών Αμοργός, Μικρό Πολυτεχνείο, δραματική σχολή «Ίασμος», Ζάκυνθος, Αγκίστρι, Σχοινούσα, κ.α).

Τα τελευταία χρόνια διδάσκει στην σχολή κινηματογράφου Σ.Α.Ε. Από το 1996 έως το 1999 υπήρξε μέλος, Γεν. Γραμματέας και Πρόεδρος του Δ.Σ. του σωματείου «μικρό», φορέα για την προώθηση της ταινίας μικρού μήκους από το οποίο παραιτήθηκε πιστεύοντας στην ιδιωτική πρωτοβουλία για την προώθηση της ταινίας μικρού μήκους και έχοντας ήδη ξεκινήσει την δημιουργία της δικής του εταιρείας για τον σκοπό αυτό. Έτσι… Τον Δεκέμβριο του 2000 ίδρυσε την Αστική Μη κερδοσκοπική Εταιρεία t-shOrt, με αντικείμενο δραστηριοτήτων την ταινία μικρού μήκους και τα «μικρά» καλλιτεχνικά και θεατρικά δρώμενα. Τα βραβεία της εταιρείας αριθμούν σε περισσότερα από 100, όλα σημαντικά και σε σημαντικές διοργανώσεις. Ανάμεσα σε πολλές βραβεύσεις η παραγωγή της t-shOrt «Προσευχή» σε σκηνοθεσία Θανάση Νεοφώτιστου απέσπασε το Χρυσό Διόνυσο στο 37ο Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας (2014).

Αυτή την περίοδο ετοιμάζει την μεγάλου μήκους ταινία του καιτην επόμενη θεατρική του παράσταση. Περισσότερα πληροφοριακά στοιχεία, υλικό και λεπτομέρειες στο site: www.t-short.gr/kirhatz


ΥΠΟΚΡΙΤΙΚΗ - ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ - ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

«μικρό και short»
Κινηματογραφικό σεμινάριο

Σεμινάριο Σκηνοθεσίας και Υποκριτικής στον Κινηματογράφο
μέσα από την τεχνική του Μονοπλάνου
με  τον σκηνοθέτη και Παραγωγό Κυριάκο Χατζημιχαηλίδη
 
Σκηνοθεσία. Η αλφάβητος για μια ταινία (μικρού μήκους)
Από την ιδέα του σεναρίου μέχρι και την ολοκλήρωση του κινηματογραφικού έργου, η γραμματική της φιλμικής γλώσσας και ο τρόπος χρήσης της, ως απαραίτητο γνωσιακό αντικείμενο προκειμένου να οικοδομηθεί μία σύνθετη καλλιτεχνική εργασία όπως αυτή της κινηματογραφικής ταινίας, ιδιαιτέρως δε της μικρής φόρμας (μικρού μήκους ταινία)
 
Σεμινάριο σκηνοθεσίας 12 συναντήσεων για την κατανόηση της σκηνοθετικής αντίληψης με άξονα την δημιουργία α) ενός μικρού σεναρίου και β) το γύρισμα μιας μικρής σκηνής από το δημιουργημένο σενάριο μέσα απο την τεχνική του Μονοπλάνου.

Το σεμινάριο συντονίζει ο Κυριάκος Χατζημιχαηλίδης (σκηνοθέτης παραγωγός)

Αν στην ίδια την ιδέα της μικρού μήκους ταινίας περιέχεται το σπέρμα της μικρής διάρκειας τότε η δυσκολία που προκύπτει για τη μικρότερη δυνατή ταινία είναι ταυτόχρονα και πρόκληση! Η συμπύκνωση της ιδέας, η οικονομία στον χώρο και τις καταστάσεις, ο μικρός λιτός και περιεκτικός διάλογος καθώς και όλα τα στοιχεία που σε μικρό χρόνο θα δώσουν το μέγιστο του νοήματος και του συναισθήματος, είναι δεδομένα που χαρακτηρίζουν την μικρού μήκους ταινία.
Όσο αυτά τα χαρακτηριστικά κατακτούνται τόσο ποιο εύκολα σχηματίζουν το ζητούμενο… “μικρότερο” σενάριο. Η σημαντική παράμετρος της δουλειάς του Ηθοποιού στον Κινηματογράφο ξεδιπλώνεται μέσα από την εστίαση του σεμιναρίου στην Υποκριτική μπροστά στον Φακό.
Η δομή του σεμιναρίου αφορά στην συγγραφή μικρών σεναρίων, στην συμπυκνωμένη διδασκαλία για την σκηνοθετική ολοκλήρωσή τους και τις βασικές λειτουργίες για την υποκριτική λιτότητα που απαιτεί το σινεμά.
Στόχοι:
Στόχος 1: η δημιουργία πολύ μικρών σεναρίων με προϋπόθεση μία τουλάχιστον σκηνή με την τεχνική του μονοπλάνου.
Στόχος 2: Το γύρισμα της σκηνής Μονοπλάνο και η Υποκριτική διάστασή του με βάση την έννοια του Ηθοποιού (Η σκηνή θα πρέπει να έχει ιδιαίτερη βαρύτητα στο περιεχόμενό της όσον αφορά στον Ηθοποιό και την ερμηνεία του).
 
Πνεύμα και Δομή σεμιναρίων:

Αιτούμενο: Σεναριακές ιδέες και διάθεση για εργασία και ανατροπές. Συγγραφή των σεναρίων στις πρώτες πέντε συναντήσεις. Σκηνοθετική ανάπτυξη της εργασίας και επεξεργασία των ζητούμενων σκηνών.

Προσέγγιση: Προβολές πολύ μικρών ταινιών, ελληνικών και ξένων σε κάθε μάθημα.

Φράσεις κλειδιά: «μικραίνω τη μικρή ταινία», «μιλώ το σενάριο», «αφαιρώ όμορφες σκέψεις», «θα γίνει ταινία», «θέλω να διαβαστεί», «θέλω να έχω σχέση με την αγορά», «Θέλω να ξέρω να αναπτύσσω το θέμα στην ταινία μου» κ.λπ

Ερωτήσεις κλειδιά: Μπορώ? Γίνεται τόσο μικρό? Μα θα αρέσει? Θα τελειώσει τόσο γρήγορα? Θα βγει το νόημα? Θα συγκινηθεί ο κόσμος? Θα αφορά? Θα πετύχει?
Απαντήσεις κλειδιά: Ναι!
Προσέγγιση της σεναριακής γλώσσας με απλά λόγια.
Διάβασμα ιδεών. Συζήτηση στις ιδέες. Αποφάσεις για την διατήρησή τους η μη. Γράψτε.
Εισαγωγή στο πλάνο. Πλάνο. Γράφοντας και μιλώντας ένα πλάνο. Το πλάνο στην σχέση του με το σενάριο. Σύνθεση ενός πλάνου. Οικονομία στο πλάνο. Μονοπλάνο. Πότε πλατειάζω? Ποτέ δεν γράφουμε το πλάνο στο σενάριο. Πάντα γνωρίζουμε την ύπαρξη του πλάνου στην ταινία.
Εισαγωγή στον χαρακτήρα. Ο χαρακτήρας μέσα στο πλάνο. Η γνωριμία μας μαζί του. Ενδιαφέροντες και αδιάφοροι χαρακτήρες. Διαλογισμός πάνω στην φράση «είναι σα να ξέρω χρόνια». Η σχέση του χαρακτήρα με τα υπόλοιπα στοιχεία του πλάνου. Βάλτε τον χαρακτήρα να κάνει κάτι.
Το ντεκουπάζ και η χρήση του από τον σκηνοθέτη. Πως τον βοηθάει το σενάριο? Αναφορά στη οικονομία του μέσου.
Εισαγωγή στον διάλογο.. Ο λόγος είναι το πάν μόνο αν είναι ο απαραίτητος. Διαλογικές εξερευνήσεις μέσα από την καθημερινότητα. Τα ανέκδοτα και το μάθημα που μας δίνουν. Μιλάω πολύ σημαίνει δεν έχω τίποτα να πω.
Ο χαρακτήρας, ο λόγος και το πλάνο. Βλέπω τον χαρακτήρα, βλέπω τον ήρωα μου. Εισαγωγή στο παρελθόν του ήρωα. Από την ψυχανάλυση στο βιογραφικό του. Γιατί το κάνει αυτό? Ο μοναχικός ήρωας, ο ήρωας που συναναστρέφεται. Εισαγωγή στην παρέα του ήρωα, δεύτεροι ρόλοι. Η συνάντηση μέσα στο πλάνο. Οι άλλοι ήρωες. Πότε, πού και πόσοι?
Συσχετισμοί με τα υπόλοιπα μέρη του πλάνου. Μήπως ξεχάσατε ότι θέλουμε μικρότερα σενάρια? Απόπειρα συγγραφής μέσα σε μία ώρα του ποιο γρήγορου σεναρίου.
Διάβασμα. Σχολιασμός. Γράφω. Συνέχεια του Θέματος β΄ ρόλοι. Εισαγωγή στον τόπο του πλάνου. Γράψτε.

Ο τόπος του πλάνου. Πώς συμβάλουν οι χώροι στο μικρό σενάριο? Επιλογή των χώρων. Από το σενάριο οδηγείται το reperage. Χώροι και χώροι, διαφορές και ιδιότητες.
Ο χρόνος του πλάνου. Πόσο κρατάει το πλάνο? Γενικότερα ζητήματα για την οικονομία, την περιεκτικότητα και την διάρκεια της μικρού μήκους.
Ο τρόπος του πλάνου. Ύφος. Το πλάνο είναι μέρος της σκηνής. Από την λέξη στην φράση. Από την φράση στην πρόταση. Από την πρόταση στην παράγραφο. Η σκηνή σε σχέση με τον χώρο και τον χρόνο. Ανάπτυξη της σκηνής και συσχετισμός της με το υπόλοιπο σενάριο. Δομή της σκηνής. Γιατί γράφω μία σκηνή?
Η secans. Από την παράγραφο στο κεφάλαιο. Ολοκλήρωση του νοήματος. Ένα μικρό σενάριο, μέσα στο μικρό σενάριο. Η απόλαυση της secans. Γιατί να γράψω μία secans.
Συζήτηση και ανάπτυξη της σκηνοθετικής προσέγγισης. Break down. Η πολύτιμη συνδρομή του βοηθού σκηνοθέτη. Η σχέση με τον παραγωγό. Η βασική προεργασία. Το reperege. Η διανομή casting. Το συνεργείο. Η διαδικασία των συνεννοήσεων. Κοινό ύφος, κοινός ρυθμός, κοινή αισθητική. Είδος και διαδρομή της ταινίας. Κώδικες των ειδών. Σκηνικά – κοστούμια. Εικόνα. Ήχος. Μουσική. Ο τρόπος που «περπατάει» η κάμερα. Η συναισθηματική σχέση με την ταινία. Το πολύτιμο εργαλείο που λέγεται «Decoupage». Οι πρόβες. Το γύρισμα. Το μοντάζ. η ολοκλήρωση (θεωρητικά). Στην πράξη. Κάμερα, χώρος, άνθρωποι, μηχανήματα. Οργάνωση, τάξη, συνέπεια, γνώση, ετοιμότητα, ευελιξία, κ.λπ. Η εντολή 3, 2, 1, πάμε / CUT. Το γύρισμα, το μοντάζ, η ολοκλήρωση (πρακτικά)
 
Υποκριτική, κοινά και διαφορές ανάμεσα στην σχέση Θέατρο – Κινηματογράφος. Η μελέτη του σεναρίου, η σχέση με τον σκηνοθέτη, η κατάκτηση του ρόλου, οι πρόβες, η διαδικασία του γυρίσματος, η αποσπασματικότητα του ρόλου και η τελική συνοχή της ερμηνείας, η σχέση με τον φακό και το μικρόφωνο, η ψυχολογία του γυρίσματος, η απουσία κοινού, η τελική απαθανάτιση της υποκριτικής διάστασης του ηθοποιού.
 
 


Το μάθημα είναι ανοιχτό σε όλους.